Saturday 2 November 2013

Omega 3 dan Kekuatan Ingatan

Assalamualaikum

Hari ni hari Sabtu. Ok, hari ni cuti sekolah. Alhamdulillah. Cuti gak akhirnya. Semalam, kepala saya berdenyut-denyut. Mungkin sebab cuaca yang panas terik pada waktu siangnya. Jadi tidur awal adalah ubat yang terbaik. Waktu bangun pagi-pagi tadi, rasa macam "arggh, malaihnya nak pi sekolah". Dok sekejap, baru tersedar balik, "eh hari ni cuti" ^^

Mintak maaf semua, resepi yang saya share sebelum ni sebenarnya sangat la simple, macam perasan pandai masak pun ada gak, tapi kalau saya tak tulis kat dalam blog, ia akan hilang macam tu je bersama-sama kenangan sewaktu tinggal di Jitra dulu. Menulis umpama tali yang mengikat kuda liar, kalau kita tak tulis, ia akan hilang.

Maklum la, manusia kan mudah lupa. oh ya, sebut pasal lupa, saya pun semakin risau dengan tahap ingatan yang semakin menurun ni. Eh tak sampai umor 3o tahun lagi kot untuk dapat penyakit lupa. Kekhuatiran tu dah lama, semenjak keluar dari universiti dulu lagi. Tak dinafikan, bila kehidupan seharian tak relate banyak sangat dengan pembacaan dan hafalan, daya ingatan pun jadi semakin lemah (padahal cikgu). Specs pun kadang-kadang tak ingat letak kat mana. Kerisauan tu jugak menyebabkan saya mula hafal sesuatu dan mencari-cari solusi dari segi pemakanan. Selain kismis, saya mula amalkan produk Herbalife yang satu ni (cewah, baru je amal, hehe) Produk itu ialah ;





**OMEGA-3 FISH OIL**

Asid lemak Omega-3 ialah asid lemak perlu. Oleh kerana tak dihasilkan dari dalam badan, kita perlu memastikan omega-3 ada dalam diet seharian kita.

Banyak health benefits yang boleh didapati dengan mengambil asid lemak omega 3. Antaranya ialah :

@ Baik untuk kesihatan jantung
@ Mengurangkan simptom  osteorthritis (radang sendi)
@ Kurangkan tanda-tanda penuaan
@ Memelihara kehilangan otot
@ Baiki kesihatan tulang
@ Baiki kadar pembakaran lemak
@ Meningkatkan daya ingatan 

Boost brain power and memory 
Researchers have found positive associations between fish oil supplements and cognitive functioning as well as differences in brain structure between users and non-users of fish oil supplements. Compared to non-users, fish oil supplements were associated with better cognitive functioning during the study. The unique finding, however, is that there was a clear association between fish oil and brain volume in two critical areas utilized in memory and thinking (cerebral cortex and hippocampus). In other words, fish oil use was associated with less brain shrinkage in patients taking these supplements.
Bottom line: A diet lacking in omega-3 fatty acids, may cause your brain to age faster and lose some of its memory and thinking abilities. Add to keep your brain healthy through the years ; by Natasha Turner, N.D. is a naturopathic doctor (refer this SITE)

Omega-3 Fatty Acids: Basics
Omega-3 fatty acids are considered essential fatty acids. We need them for our bodies to work normally. There are several types of omega-3 fatty acids. Two crucial ones -- EPA and DHA -- are primarily found in certain fish. Plants like flax contain ALA, an omega-3 fatty acid that is partially converted into DHA and EPA in the body. Algae oil often provides only DHA.
Most experts say that DHA and EPA -- from fish and fish oil -- have better established health benefits than ALA. DHA and EPA are found together only in fatty fish and algae. DHA can also be found on its own in algae, while flaxseed and plant sources of omega-3s provide ALA -- a precursor to EPA and DHA, and a source of energy (refer this SITE)


Sorry la, malas pulak nak translate, bagi sesiapa yang tak faham boleh tanya di ruang comment k. Mari aktifkan sel-sel otak kita melalui pembacaan, hafalan dan pemakanan !

Untuk maklumat lanjut, hubungi saya 013-4101719 atau PM di facebook :)



No comments:

Post a Comment

Sila la komen :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...